Snyggt till barn och vuxna online

Leksaker, Tips

Leksaker som utvecklar

shutterstock_375353140

Många av oss har tidiga minnen från barndomen där vi lägger pussel eller försöker passa in olika former i hål. Lekandet är ett viktigt inslag i alla barns uppväxt, och vi reflekterar kanske inte så mycket över varför det är så. Förutom att vi såklart vill att våra småttingar ska njuta av livet och ha så roligt som möjligt tänker vi nog sällan på att leken oftast fyller en pedagogisk funktion. Barn lär sig om sin omvärld samtidigt som de tränar motoriken och en mängd andra färdigheter med hjälp av leksaker. Logiska lekar och leksaker utvecklar barnens förmåga att hitta lösningar och tolka miljön.

Pusslet är ett typiskt exempel på en sådan leksak där man ställs inför en småklurig uppgift och anstränger sig för att lösa den. Alla steg i den här processen är grundläggande delar i lärandet och blir till erfarenheter som nya utmaningar sedan kommer att jämföras med. Viktigt för att lärandet ska fortsätta upplevas som lustfylld lek är bland annat att problemet som ska lösas inte är för svårt. Annars riskerar leksaken att inte användas och istället ratas till förmån för någonting roligare. Därför är det bra att se efter så att leksakerna är anpassade till ditt barns ålder. Till exempel kan du köpa ett träpussel som passar olika åldrar så att du kan vara säker på att det varken blir för svårt eller för lätt, utan precis rätt för att vara skoj.

Idag växer många barn dessutom upp med stor datorvana. Mobila enheter är utmärkta plattformer för att spela åldersanpassade spel som även övar särskilda förmågor. Utbudet är stort, men på nätet finns det smarta sajter där du snabbt kan hitta en lämplig app. Du kan till och med filtrera spelapparna efter olika parametrar som exempelvis ålder, språk och kategori och på så vis leta fram ett spel som tränar ett visst område.